Код: 315003Назва:
Екологія мікроорганізмів з основами мікробіології
Анотація: Курс охоплює основні питання сучасної мікробіології, передбачені програмами підготовки студентів біологічних спеціальностей вищих навчальних закладів. Розглядається місце мікроорганізмів у системі живих істот, сучасні досягнення у вивченні морфології, цитології, фізіології, біохімії, генетики та екології мікроорганізмів. Представлено новітні принципи систематики, класифікації та ідентифікації мікроорганізмів, висвітлюються найважливіші властивості мікроорганізмів, формується уявлення щодо основних фізіологічних груп мікроорганізмів та їхнього значення у біогеохімічних процесах, біотехнологічних процесах, господарській діяльності людини та медицині.Тип дисципліни: нормативнаРік навчання: 3Семестр: 6Кількість кредитів: 3Форма контролю: екзаменВикладач(і): доцент, к.б.н. Фуртат Ірина МихайлівнаРезультати навчання: - знати базові поняття, терміни та методи, що застосовуються у мікробіології та екології мікроорганізмів,- володіти сучасною інформацією стосовно ролі та значення мікроорганізмів у природі та в біогеохімічних процесах,- мати уявлення про морфологію основних фізіологічних груп прокаріотичних та деяких еукаріотичних мікроорганізмів (міцеліальних грибів та дріжджів), - мати уявлення про особливості будови, структурної організації та хімічного складу клітин - представників основних фізіологічних груп прокаріотичних організмів,- мати уявлення стосовно особливостей обміну речовин, а також біологічних особливостей основних фізіологічних груп прокаріотів, їхні культуральні та фізіолого-біохімічні властивості,- аналізувати та виявляти різницю у протіканні процесів метаболізму різних фізіологічних груп мікроорганізмів- бути ознайомлений з правилами роботи у лабораторіях мікробіологічного профілю,- мати уявлення про особливості роботи з мікробіологічними об'єктами та методи культивування мікроорганізмів у лабораторних умовах,- мати уявлення про методи виділення чистих культур та первинної ідентифікації мікроорганізмів, виділених з різних біотопів,- володіти технікою роботи у стерильних умовах, технікою мікроскопіювання, техніками виготовлення та фіксації препаратів мікроорганізмів,- визначати морфологію бактерій, - створювати схеми експериментів,- фіксувати, описувати та аналізувати первинні дані експериментів.Спосіб навчання: аудиторнийНеобхідні обовязкові попередні й супутні модулі: загальна, неорганічна, органічна хімія та біохімія, загальна біологія, генетика, екологія, молекулярна біологія.Зміст дисципліни: Визначення, предмет та основні завдання мікробіології та екології мікроорганізмів. Принципи класифікації та систематики мікроорганізмів. Морфологія та розміри бактерій. Морфологічне диференціювання та рівні клітинної організації та диференціювання прокаріотів. Біоплівки. Форми спокою прокаріотів та форми, що не культивуються. Хімічний склад та будова бактеріальної клітини. Поверхневі структури бактерій, що межують із оточуючим середовищем. Клітинна стінка бактерій. Джгутики бактерій. Класифікація та будова. Споротворення та будова ендоспор бактерій. Рух бактерій, хемотаксис, аеротаксис, магнітотаксис. Вплив фізичних чинників на життєдіяльність мікроорганізмів. Вплив температури, вологості середовища, гідростатичного і осмотичний тиску, кисню, рН середовища. Вплив хімічних речовин на життєдіяльність мікроорганізмів. Потреби прокаріотів у джерелах харчування. Функціональна класифікація прокаріотів та фізіологічні групи за типами живлення. Культури накопичення бактерій, чисті культури та принципи елективності. Ріст популяції клітин та закономірності росту в періодичній культурі. Поняття про обмін речовин у мікроорганізмів. Одержання енергії мікроорганізмами залежно від типів їх живлення. Первинні етапи перетворення вуглеводів. Основні типи бродінь. Аеробне та анаеробне дихання. Окиснення аміаку, нітритів, сполук сірки та ін. Метаногенез. Мікроорганізми як компоненти біогеоценозу. Взаємовідносини мікроорганізмів між собою та у довкіллі. Мікроорганізми як симбіотичні та антагоністичні партнери. Біодеградація природних сполук та ксенобіотиків за участі мікроорганізмів. Розкладання природних сполук різними фізіологічними групами. Традиційні та новітні технології очищення побутових, стічних і промислових вод від різноманітних забруднювачів, біоремедіація водного середовища, ґрунтів. Біоконверсія продовольчих, сільськогосподарських і побутових та техногенних відходів (промислових, медичних відходів та відходів військово-промислового комплексу) та їхня утилізація. Сучасні технології виробництва екологічно чистих енергоносіїв.Рекомендована література: Рекомендована література: 1. Андреюк К.І., Іутинська Г.О., Антипчук А.Ф., Валагурова О.В. Функціонування мікробних ценозів грунту в умовах антропогенного навантаження. - Київ: Обереги, 2001. - 240 с.2. Антипчук А. Ф., Кірєєва І.Ю. Водна мікробіологія: навчальний посібник. - К. : Кондор, 2005. - 254 с.3. Геохімічна діяльність мікроорганізмів та її прикладні аспекти: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / Козлова І.П. та ін..- К.: Науков думка, 2008. - 526 с.4. Іншина Н.М. Біотехнологія. Навч. посібн. - Суми: вид-во СумДПУ ім. А.С. Макаренка. - 2009. - 172 с.5. Іутинська Г. О. Ґрунтова мікробіологія: навчальний посібник. - К.: Арістей, 2006. - 283 с.6. Климнюк С.І., Ситник І.О., Творко М.С. , Широбоков В.П. Практична мікробіологія:навчальний посібник. - Тернопіль: Укрмедкнига, 2004. - 438 с. 7. Кривко Ю.Я., Корнійчук О.П., Федорович У.М. Мікробіологія з основами імунології та технікою мікробіологічних досліджень: Електронний посібник. - Львів, 2021. - 540 с.8. Кривцова М.В., Ніколайчук М.В. Екологія мікроорганізмів. Навчальний посібник. - Ужгород, 2011. ? 184 с.9. Медична мікробіологія, вірусологія та імунологія: підручник для студ. вищих мед. навч. закладів / за ред. В.П.Широбокова. - 3-тє вид., оновл. та допов. - Вінниця : Нова Книга, 2021. - 920 с. 10. Мікробіологія: теорія і практика. Режим доступу Мікробіологія: теорія і практика - підручник для студентів (pidruchnyky.in.ua).11. Михальський Л.О., Фуртат І.М. Методичні рекомендації та практичні завдання до лабораторних робіт з курсу "Мікробіологія". - Київ: Національний університет "Києво-Могилянська академія", 2000. - 43 с.12. Михальський Л.О., Радченко О.С., Степура Л.Г., Домбровська І.В., Фуртат І.М. Практикум із загальної мікробіології . - К.: КДУ, 2002. - 111 с.13. Визначник бактерій Берджі / Під ред. Д. Хоулта та ін. М.: Мир, 1997. - Т.1, Т.2. - 780 с.14. Патика В.П., Коць С.Я. та ін. Біологічний азот / За ред. В.П. Патики. - Київ: Світ, 2003. - 424 с.15. Патика В.П., Омельянець Т.Г., Гриник І.В., Петриченко В.Ф. Екологія мікроорганізмів: Посібник / За ред. В.П. Патики. ? К.: Основа, 2007. ? 192 с.16. Пиріг Т.П. Загальна мікробіологія: підручник. - Київ: НУХТ, 2004. - 471 с.17. Радченко О.С., Степура Л.Г., Домбровська І.В., Фуртат І.М. Михальський Л.О. Практикум із загальної мікробіології: Навчально-методичний посібник для біологічних спеціальностей вищих закладів освіти (гриф МОН України №1/11-7264 від 04.08.2011 р.). - Київ: Фітосоціоцентр, 2011. - 168 с.18. Екологія мікроорганізмів. Режим доступу Екологія мікроорганізмів - підручник онлайн (pidruchnyky.in.ua).19. Янович Д.О., Янович Н.Є. Біотрансформація ксенобіотиків і механізми її регуляції // Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Гжицького. - 2011. - Т.13, № 2 (48), частина 2. - С. 305 - 311.20. Huang, Y.; Xiao, L.; Li, F.; Xiao, M.; Lin, D.; Long, X.; Wu, Z. Microbial Degradation of Pesticide Residues and an Emphasis on the Degradation of Cypermethrin and 3-phenoxy Benzoic Acid: A Review. Molecules. - 2018. - 23, 2313. https://doi.org/10.3390/molecules2309231321. . Saleem M.A. Analysis of Microbial Degradation of Pesticides // Irish Interdisciplinary Journal of Science & Research (IIJSR). - 2019. - Vol.3, № 4. - P. 01-13.22. Singh B., Singh K. Microbial degradation of herbicides // Critical Reviews in Microbiology. 2014. - Р. 1-17. doi:10.3109/1040841x.2014.92956423. Dhakar K., Eizenberg H., Ronen Z., Zarecki R., Freilich S. Chapter 25 - Microbial degradation of herbicides in contaminated soils by following computational approaches / Editor(s): Sharma P., Yadav D., Gaur R. K., Bioinformatics in Agriculture, Academic Press, 2022. - P. 399-417. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-89778-5.00030-1.Форми та методи навчання: загальна кількість годин - 90; аудиторні години -42; в т.ч. лекції -20; семінарські заняття -14; лабораторні роботи - 8; самостійна робота -48 год. Методи й критерії оцінювання: Поточний контроль (70%) - семінарські та лабораторні заняття, поточні контрольні роботи Підсумковий контроль (30%) - екзаменМова навчання: українська