НаУКМА

Інформаційний пакет ЄКТС

<< повернутись

Код: 315617

Назва:

Конкурентоспроможність підприємств



Анотація: Основна мета курсу полягає у формуванні системи теоретичних знань і практичних навичок щодо оцінки конкурентоспроможності підприємства, окрема увага приділяється методикам оцінки позиції підприємства на світовому ринку, а також розвиток навичок із створення і розвитку конкурентних переваг на підприємстві. В курсі передбачається розглянути теоретичні аспекти та розробити практичні ситуації з питань, пов’язаних із зовнішнім оточенням підприємства, формування та реалізації стратегії підприємства на основі наявних конкурентних переваг; здійснення аналізу діяльності підприємства.

Тип дисципліни: вибіркова

Рік навчання: ІІ

Семестр: ІV

Кількість кредитів: 3

Форма контролю: залік

Викладач(і): Старший викладач Волошин А.В.

Результати навчання: Цей курс сформує у Вас такі знання, вміння та навички:
LO 1. Ви будете розуміти чинники, що формують конкурентні переваги: країни, галузі, організації; методи формування міжнародних рейтингів конкурентоспроможності та Doing Business; трансформацію конкурентних переваг під впливом промислових революційї;
LO 2. Ви будете знати типи ринкової конкуренції та регулювання конкуренції державою (конкурентне законодавство України);
LO 3. Ви будете вміти аналізувати рівень конкуренції в галузі за допомогою методу “5 сил Портера”;
LO 4. Ви будете вміти робити аналіз зовнішнього середовища організації та виділяти чинники конкурентоспроможності за допомогою SWOT- та PEST-аналізу та експертного опитування; LO 5. Ви будете вміти давати обґрунтування рішень щодо доцільності використання тої, чи іншої конкурентної стратегії.


Спосіб навчання: Аудиторне, дистанційне

Необхідні обовязкові попередні й супутні модулі: - макроекономіка; - мікроекономіка;

Зміст дисципліни: Тема 1. Природа конкуренції. Світ, регіон, країна: особливості конкуренції та конкурентоспроможності і світі. Тема 2. Конкуренція та конкурентоспроможність підприємства у ринковій економіці Тема 3. Моніторинг факторів конкурентного середовища підприємства Тема 4. Конкурентні стратегії підприємств як основа отримання конкурентних переваг Тема 5. Менеджмент якості як фундамент забезпечення конкурентоспроможності сучасного підприємства. Тема 6. Управління конкурентоспроможністю підприємств Тема 7. Маркетингова конкурентна політика підприємства Тема 8. Діагностика управління конкурентоспроможністю підприємств


Рекомендована література: 1. Менеджмент: [Навчальний посібник]/За заг. ред. к.е.н., доц. Пічик К.В., д.е.н., проф. Храпкіної В. В.; Національний університет «Києво- Могилянська Академія». ? Київ: [Видавник], 2020. – 557 с., Тема 10, с.352 – 376.
2. Кузьмін О.Є., Мельник О.Г., Романко О.П. Конкурентоспроможність підприємства: планування та діагностика. Івано-Франківськ : ІФНТУНГ, 2011. 180 с
3. Драган О.І. Управління конкурентоспроможністю підприємств: теоретичні аспекти. Київ : ДАКККіМ, 2006. 160 с.
4. Siudek T., Zawojska A. Competitiveness in the economic concepts, theories and empirical research. Acta Scientiarum Polonorum Oeconomia. 2014. № 13(1). Р. 91–108.
5. Dwyer L., Kim C. Destination competitiveness: determinants and indicators. Current Issues in Tourism. 2003. № 6(5). Р. 369–414
6 .Schwab K. Global Competitiveness report. World Economic Forum. URL: http://www3. weforum.org/ docs/WEF_TheGlobalCompetitivenessReport2019.pdf (дата звернення: 05.05.2021).
7. Волошин А.В. “Міжнародна конкурентоспроможність українських малих та середніх підприємств”, Економіка і держава, No 2, лютий 2019




Форми та методи навчання: Он-лайн екскурсія; опитування експертів; робота «в полі»; воркшоп; розв’язок ситуації-задачі (фахові задачі); дослідна робота в групі; презентація; контрольна робота

Методи й критерії оцінювання: Рівень поточних знань студентів оцінюється відповідно до методики рейтингової оцінки. Сутність методики полягає у визначенні поточного рейтингу студента, що розраховується як сума балів за всіма видами практичних завдань та результатами самостійної роботи і нарощується протягом семестру.

Мова навчання: українська