Код: 320022Назва:
Методи аналізу харчових продуктів
Анотація: Методи аналізу харчових продуктів" є вибірковою дисципліною для студентів бакалавської програми спеціальності "Хімія" 3 р.н. а також буде цікавим для студентів спеціальностей "Екологія" та "Біологія" 3 та 4 р.н. Дисципліна "Методи аналізу харчових продуктів" присвячена дослідженню проблеми якості харчової продукції та передбачає вивчення нормативно-правових документів щодо безпечності та якості харчових продуктів; забруднення харчової продукції нітратами, радіонуклідами, пестицидами, важкими металами, антибіотиками, мікотоксинами тощо; фізико-хімічних та органолептичних методів дослідження якості харчової продукції рослинного та тваринного походження.
Метою курсу є оволодіння студентами базових знань з якості та безпечності харчової продукції, набуття умінь і навичок щодо застосування основних методів оцінки якості харчових продуктів.
Викладання дисципліни базується на знаннях, отриманих студентами при вивченні основних університетських курсів загальної та неорганічної, органічної та аналітичної хімії.
Тип дисципліни: вибірковаРік навчання: 3Семестр: 6дКількість кредитів: 3,0Форма контролю: залікВикладач(і): доцент Побігай Г.А.Результати навчання: ПР1. Розуміти ключові хімічні поняття, основні факти, концепції, принципи і теорії, що стосуються природничих наук та наук про життя і землю, а також хімічних технологій на рівні, достатньому для їх застосування у професійній діяльності та для забезпечення можливості в подальшому глибоко розуміти спеціалізовані області хімії. ПР3. Описувати хімічні дані у символьному вигляді.ПР15. Спроможність використовувати набуті знання та вміння для розрахунків, відображення та моделювання хімічних систем та процесів, обробки експериментальних даних. ПР17. Працювати самостійно або в групі, отримати результат у межах обмеженого часу з наголосом на професійну сумлінність та наукову доброчесність. ПР18. Демонструвати знання та розуміння основних фактів, концепцій, принципів та теорій з хімії. ПР19. Використовувати свої знання, розуміння, компетенції та базові інженерно-технологічні навички на практиці для вирішення задач та проблем відомої природи. ПР25. Оцінювати та мінімізувати ризики для навколишнього середовища при здійсненні професійної діяльності.ПР8. Знати принципи і процедури фізичних, хімічних, фізико-хімічних методів дослідження, типові обладнання та прилади. ПР9. Планувати та виконувати хімічний експеримент, застосовувати придатні методики та техніки приготування розчинів та реагентів. ПР20. Інтерпретувати експериментально отримані дані та співвідносити їх з відповідними теоріями в хімії. Спосіб навчання: аудиторнеНеобхідні обовязкові попередні й супутні модулі: загальна та неорганічна хімія, аналітична хімія, органічна хіміяЗміст дисципліни: Тема. 1 Основні поняття та визначення. Державне регулювання якості продуктів харчування
Тема 2. Складові харчових продуктів та їх класифікація. Токсичні речовини в харчових продуктах
Тема 3. Методи оцінки якості харчової продукції
Тема 4. Експертиза харчових продуктів рослинного походження
Тема 5. Експертиза харчових продуктів тваринного походження
Рекомендована література: 1. Хацевич О.М., Складанюк М.Б. Хімія та аналіз харчових продуктів: Лабораторний практикум. - Навчально-методичний посібник. - Івано-Франківськ: Вид. Супрун В.П., 2019. - 105 с. 2. Горяйнова Ю.А. Г 71 Харчова хімія : навч. посіб. / Ю.А. Горяйнова. Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2020. 100 с.3. Євлаш В.В., Самойленко С.О., Отрошко Н.О., Буряк І.А.. Експрес-методи дослідження безпечності та якості харчових продуктів: Навчальний посібник.- Х.: ХДУХТ, 2016 - 336с.4. Шабаліна А.Г., Короткий О.Г., Цейслер Ю.В., Пенчук Ю.М., Фалалєєва Т.М. ВИЯВЛЕННЯ ФАЛЬСИФІКАТІВ У ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХ: Методичні рекомендації. - К: 2022.-32 с.5. Про інформацію для спожива... від 06.12.2018 № 2639-VIII (rada.gov.ua)6. Про затвердження Санітарних прав... від 23.07.1996 № 222 (rada.gov.ua)Форми та методи навчання: загальна кількість годин - 90 год.; аудиторні години -32 год.; лекції - 16 год.; лабораторно-практичні заняття - 16 год.; самостійна робота - 58 год.)Методи й критерії оцінювання: Лабораторно-практичне заняття- 40 балів
Самостійна індивідуальна робота (Органолептична оцінка якості харчової продукції)-10 балів
Самостійна колективна робота (Нормативно-правова оцінка якості харчової продукці) - 10 балів
Змістовний модуль -10 балів
Сукупний рейтинг - 70 балів
Залік-30 балів
СУМА (максимально можлива)-100 балів
Мова навчання: українська