Лекція Ігоря Стебельського про Степана Рудницького

09 лютого, 17-00, Бібліотека Антоновичів НаУКМА

 

Лекція-презентація про Степана Рудницького (1877-1937), основоположника української політичної та військової географії, професора Львівського університету.

 

С.Рудницький, разом з Іваном Франком та Михайлом Грушевським опрацювали підстави для розбудови нації та формування Центральної Ради.

Оригінальну концепцію С. Рудницький виклав у працях «Україна з політично-географічного становища» (1916), «Україна і великодержави» (1920), «Українська справа зі становища політичної географії» (1923), які мають і досі актуальне значення для справи державних змагань українського народу, формування його національної ідентичності, усвідомлення його ролі і місця в загальноєвропейському процесі демократичного оновлення.

Доповідь зверне увагу на підстави націєбудування того часу та роль Степана Рудницького як географа в цім процесі.

 

Лекцію прочитає Ігор Стебельський, Професор Емерит Віндзорського Університету, фахівець у галузі географії бувшого СРСР та України, зокрема, редактор гасел про Україну у довіднику Columbia Gazetteer of the World, редактор географічних гасел у Encyclopedia of Ukraine, автор низки книжок та наукових праць з географії сільського господарства, історичної географії, історії географічної думки, географії населення та міграцій.

 

Бібліотека НаУКМА має честь зберігати книжкову колекцію батьків пана Ігоря Стебельського: Аріадни та Богдана.

Нині пан Ігор перебуває з коротким візитом в Україні.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна