У Могилянці відбувся День Донора крові 2018

 

15 травня у Могилянці відбувся День Донора крові, під час якого кожен міг зробити добре діло і допомогти врятувати життя кільком людям.

 

Організували захід Школа охорони здоров’я та студентська організація «Менеджери Могилянки» разом із відділом переливання крові Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова.

 

Організаторка заходу Андріана Мужик (ФІ, 3 курс) розповіла як проходить процедура: «Спочатку люди приходять, реєструються безпосередньо у лікарів, отримують картки, з якими перевіряють показники здоров’я – їм вимірюють тиск, перевіряють гемоглобін, різні показники печінки тощо. Якщо все гаразд і по всіх аспектах людина проходить – її відправляють далі до нас – пити солодкий чай перед здачею крові та їсти солодощі. Коли вже все готово, вони йдуть безпосередньо здавати кров. Потім знову повертаються до нас, де можуть зареєструватися у базі донорів, яку ми збираємо зі всіх років. Ми даємо солодощі, воду, соки, цукерки, шоколадки».

Особливістю цього Дня Донора стало те, що відділення переливання крові Амосова, як пілотний проект в Україні, робить забір крові без оплати. Тобто жодних грошей людям не дають і донори, які здавали кров у цей день, могли робити це виключно з альтруїстичних мотивів.

Студентка другого курсу ФСНСТ Анастасія Шамшур чекає на свою чергу. Дівчина зізнається, що кров здавати страшно і що уколи для неї – це жах, проте приходить вже не вперше. Цікавимося чому. «Я минулий раз здавала, коли був Могилянський День Донора, - розповідає Анастасія. – Не те, щоб мені це сподобалось, але я думаю, що це може принести користь. По-перше, мені , тому що кров оновлюється і це плюс моєму організму. А по-друге, суспільству, тому що навіть якщо моя група досить поширена, це означає, що і в людей [яким вона потрібна] також вона досить поширена, і навряд чи її достатньо багато загалом. Багато кому не вистачає. І я думаю про те, що це приносить користь суспільству, і якщо ти можеш бути корисний – чому ні?»

 

Юлія Ішуткіна, яка навчається на першому курсі факультету економічних наук, теж приходить на День Донора не вперше.

«Тому що якщо у людини є кров, і вона здорова – то чому ні, якщо це може комусь допомогти», - так пояснює свою мотивацію. За словами дівчини, це мав бути вже третій раз, проте цього разу не склалося, оскільки виявилося, що впродовж року після татуювання чи пірсингу кров здавати не можна.

 

Не вперше здає кров і Євген Татаренков (ФСНСТ, 4 курс). Цього разу це відбулося спонтанно: «Так вийшло, що я не знав, що сьогодні День Донора. Приїхав у Могилянку вирішувати свої справи по навчанню, побачив, що здають кров. А коли є така можливість – я завжди це роблю. Це мабуть уже четвертий раз буде».

 

Юлія Ярошенко, одна з засновниць Дня Донора, інструкторка «Української Федерації Йоги», розповіла, що ідея Дня Донора з’явилася близько 9 років тому, коли вона сама була ще магістранткою в Школі охорони здоров’я. «Якось ми нашою групою робили невеличке соціальне дослідження щодо того, яке ставлення до донорства крові у студентів та в цілому у людей, які нас оточують, - розповідає випускниця. - Коли ми провели анкетування, ми зрозуміли, що на цю тему є дуже багато міфів і всі бояться здавати кров. І ми подумали, чому б нам не зробити проект, який би допомагав виявляти взаємодопомогу та альтруїзм».

 

Організацією першого заходу, окрім Юлії, займалися також Ігор Жогов та Марія Захарченко. Після консультації на парі з викладачем Ігорем Перегінцем, який тоді ще й працював у Всесвітній організації охорони здоров’я, студенти почали працювати над ідеєю і започаткували традицію Дня Донора. Робили акції у Могилянці кілька разів на рік, і навіть в інших містах України».

«Ми також створили Всеукраїнську Організацію Здоров’я «Клуб Донорів крові», - розповіла Юлія Ярошенко. – Зараз вже цю традицію підтримують студенти КМА, але ми також приєднуємося, приходимо і допомагаємо. Ідея була в тому, що люди, які приходять на наші акції, можуть залишити контакти, за якими, у разі необхідності, можуть звернутися люди, яким терміново потрібна донорська кров для адресного донорства. Ми багато кому допомогли у стінах Могилянки».

За словами Юлії Ярошенко, одна порція крові рятує не одне життя, а приблизно три, тому що її ділять на фракції і вливають людям, яким це потрібно. Організатори відзначають, що охочих стати донорами стає щораз більше.

Ми раді, що Могилянка створює можливість робити такі добрі справи і що у нас є стільки активних та небайдужих людей.

 

Бажаємо всім здоров’я!

Матеріал підготувала Олеся Далебіга, (МП-2, філологія), відділ стратегічного розвитку НаУКМА  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна