Відбулося урочисте відкриття Днів Науки НаУКМА та відкрите засідання Вченої ради

На відкритому засіданні Вченої ради 30 січня 2020 р. було презентовано звіт віце-президента з наукової роботи та інформатизації Тетяни Ярошенко, проєкт «Віртуальний музей Києво-Могилянської Академії». Також доповіді презентували цьогорічні лауреати Премії імені Петра Могили – найвищої нагороди НаУКМА за наукові здобутки. 

 

Тетяна Ярошенко нагадала про місію та візію НаУКМА як дослідницького університету у створенні та поширенні нових знань. Наукові дослідження у НаУКМА об’єднані загальною концепцією «Україна і світ: людина, суспільство, природа» й спрямовані на реалізацію засадничого принципу вищої освіти, який сповідує університет – поєднання навчання з науковою роботою, а також суголосні основним пріоритетам розвитку науки в Україні та світі. Визнання наукових здобутків університету засвідчила й зовсім «свіжа» формула фінансування університетів МОН, де Академія отримала коефіцієнт «1,5» за критерій «Наука».

 

«Справді, за багатьма показниками Академія є на достатньо високому рівні, наших науковців знають в міжнародній академічній спільноті. Проте я переконана, що ми можемо залучати значно більше коштів на прикладні та фундаментальні дослідження, виконання R&D, через комерціалізацію результатів інтелектуальної власності тощо, писати й публікувати більше наукових статей, наші студенти можуть перемагати в більшій кількості конкурсів. Ми не маємо зупинятися на досягнутому. Безперечно, я хочу подякувати всі, хто в цьому році виконував теми важливі дослідницькі проєкти, хто активно залучав працював з партнерами нових партнерів, - це і Сергій Богданов з командою Центру психосоціального супроводу, і науковці з Міждисциплінарного наукового центру протидії корупції, і Школаи політичної аналітики, кафедри фінансів, кафедри філософії та релігієзнавства, кафедри біології та ін.».

 

Також Тетяна Олександрівна зазначила про публікаційні здобутки могилянців і нагадала, що в цьому році ми отримали нагороду «Лідер впливу наукових публікацій: монографії у сфері суспільних та гуманітарних наук» від Web of Science. Частково звіт про наукові здобутки представлено в річному звіті НаУКМА, а вже 19 лютого віце-президент НаУКМА представить звіт про результати наукової діяльності університету в МОНі.

 

Опісля директорка Музею НаУКМА Таїса Сидорчук презентувала результати роботи над проєктом «Віртуальний музей Києво-Могилянської академії», де кожен може знайти чимало історичних джерел, архівних документів, рукописів, друкованих видань, мистецьких об’єктів, що відображають літопис Академії та діяльність могилянців. На спеціально створеному порталі поки представлені ті матеріали, котрі зберігаються в Академії. В подальшій роботі над проєктом планується опрацьовувати і розміщувати електронні копії «могилянських» матеріалів, що зберігається у багатьох бібліотеках, архівах та музеях України та світу.

 

«Це чудовий і неймовірний проєкт, котрий розповідатиме світу про Могилянку, - розповідає пані Таїсія. - Очевидно, це лише початок, бо, наприклад, з кожним днем реставрації Староакадемічного корпусу ми отримуємо нові й нові експонати, документи, історії. Хочу подякувати тій невеличкій команді, котра працювала над проєктом: професору кафедри історії Максиму Яременку, який працював над текстами, їх редагував та допомагав із науковими консультаціями; директорці наукової бібліотеки НаУКМА Тетяні Чорній, її заступниці Тетяні Ліщук, а також нашій випускниці, співробітниці Музею Анні Хроболовій.

Особливо дякую нашому партнеру – компанії «Інфопульс Україна», яка розробляла сайт Віртуального музею.

Ми разом заклали початок великого проєкту».

 

"Віртуальний музей Києво-Могилянської академії" з`явився завдяки підтримці іменного фонду (ендавменту) ім. Кіндрата МБФВ КМА.

 

На засіданні свої доповіді також презентували цьогорічні лауреати Премії імені Петра Могили.

Доцент кафедри української мови, докт. ф. н. Наталя Кобченко, лауреатка відзнаки у галузі гуманітарних наук представила доповідь на тему «Позиційна конкуренція номінатива й інструменталя в конструкціях з подвійним синтаксичним зв’язком».

Доцент кафедри хімії, к. т. н., заступниця декана природничого факультету Поліна Вакулюк, лауреатка відзнаки в галузі природничих наук розповіла про дослідження мембран і представила доповідь «Модифіковані полімерні мембрани з складними функціональними властивостями».

Доцент кафедри загальнотеоретичного правознавства та публічного права, д.ю.н., к.ф.-м.н., старший науковий співробітник Юрій Ключковський, лауреат відзнаки в галузі суспільних наук представив доповідь «Принципи виборчого права: доктринальне розуміння, стан та перспективи законодавчої реалізації в Україні».

 

Нагадаємо, що Дні науки в НаУКМА - це серія наукових заходів, що відбуваються щорічно.

Детальна програма цьогорічних заходів.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна