Єжи Бузек став членом Міжнародного клубу друзів Могилянки

Лекція Президента Європарламенту (2009-2012 рр.) Єжи Бузека «Європейський Союз та Україна: якої Європи ми прагнемо?», яка відбулася сьогодні в НаУКМА, викликала щире захоплення студентів, викладачів та гостей університету.

Промовець, якого називають «адвокатом України» у ЄС, зауважив, що неможливо уявити Україну без Європи і Європу без України. Країни сучасної Європи, зокрема Україна та Польща, мають починати нову еру співпраці і порозуміння. Звертаючись до студентів Могилянки, пан Бузек висловив переконання, що ключова роль у цьому процесі належить молодому поколінню, тим, хто є активним, має широкі можливості розвитку та свободу вибору. З моменту здобуття Україною незалежності на всіх її громадян покладена велика відповідальність: не можна сприймати свою незалежну державу як належне, необхідно щоденно боротися за неї. Саме у Києво-Могилянській академії це розуміють краще, ніж деінде. Адже тут студенти отримують правильну суспільну мотивацію та життєві орієнтири. Мета Могилянки – виховувати особистостей, свідомих свого обов’язку перед нацією і державою. ЄС потребує такої молоді, активної та відповідальної.

За словами пана Бузека, у ЄС будується потужне громадянське суспільство, і не лише у інституційних виявах, але насамперед – у свідомості громадян: «Можливо, на цьому шляху, ми втратили багато нагод, але здобули досвід і ніколи не здавалися,- сказав пан депутат. - Світ дуже змінний: у восьмидесятих роках я не міг уявити, що СРСР розвалиться. Однак, це сталося. Нам варто триматися за минуле, ми маємо будувати разом простір демократії і свободи».

На завершення зустрічі гість університету звернув увагу на те, що окремі держави стають по-справжньому сильними, лише об’єднавшись.

Єжи Бузек також прийняв пропозицію стати членом Міжнародного клубу друзів Києво-Могилянської академії.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна