Вітаємо викладачів факультету правничих наук із здобуттям фінансування на виконання спільних німецько-українських проєктів

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 15.03.2024 № 337 «Про фінансування спільних українсько-німецьких науково-дослідних проєктів у 2024 році» в НаУКМА упродовж 2024–2025 років виконуватимуться два науково-дослідні проєкти спільно з німецькими партнерами:

 

«Електронне правосуддя у фокусі: Порівняльне дослідження Німеччини та України»,

науковий керівник — кандидат юридичних наук, доцент, декан факультету Володимир Венгер.

 

Завданням проєкту є здійснення порівняльно-правового дослідження впровадження електронного правосуддя в Німеччині та Україні. Метою порівняння юридичних і фактичних обставин застосування електронного документообігу та проведення судових засідань у режимі відеоконференції є надання імпульсів для подальшого розвитку відповідних цифрових можливостей у країнах-учасницях. Водночас, на основі цієї «цифрової основи» будуть проводитися подальші дослідження щодо того, чи може і як може судова влада використовувати програми штучного інтелекту та великі мовні моделі (такі як ChatGPT). Партнер у Німеччині — Кельнський університет прикладних наук.

 

«Справедливий перехід: Право на працю після війни. Гідна праця та повоєнна економіка України»,

науковий керівник — кандидат юридичних наук Іван Яцкевич.

 

Метою проєкту є аналіз заходів, яких необхідно вжити в українському законодавстві для «забезпечення поваги до прав людини та верховенства права, включаючи повагу до основоположних принципів та прав на працю та міжнародних трудових стандартів, зокрема тих прав та принципів, що стосуються зайнятості та гідної праці», а також сприяння «повноцінній, продуктивній, вільно обраній зайнятості та гідній праці». Партнер у Німеччині — Європейський університет Віадрина.

 

Вітаємо колег та зичимо успішних наукових пошуків! 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна