Побачило світ видання «Омелян Пріцак: повернення до України»

13 травня у Києві відбулася презентація книги про вченого-сходознавця "ОмелянПріцак: повернення до України", яку упорядковала Таїсія Сидорчук, керівниця Центру орієнталістики імені Омеляна Пріцака.

У виданні зібрано інтерв’ю і дописи видатного вченого, сходознавця, історика Омеляна Пріцака (1919–2006), оприлюднені у ЗМІ від часу його повернення до України на початку 1990-х. Висловлені 30 років тому в загальноінформаційних, науково-популярних, наукових періодичних виданнях і телеефірі погляди й роздуми вченого про проблеми вітчизняної та світової науки, роль науки і вченого у суспільстві, взаємовідносини українців із сусідніми народами не втратили своєї актуальності донині. Щирі розповіді О. Пріцака про себе, своє формування як особистості й науковця, складні життєві виклики, наукові здобутки і плани, зокрема в незалежній Україні, становлять цінний матеріал для створення наукової біографії вченого. Автобіографічні нариси та фотографії О. Пріцака висвітлюють неординарний образ інтелектуала і трудівника, із невичерпною енергією та безмежною посвятою науці другої половини ХХ століття. Більшість виступів О.Пріцака у ЗМІ  зберігаються в архіві вченого в НаУКМА, деякі інтервю були виявлено в Національній науковій бібліотеці ім. В.І.Вернадського, львівській національній науковій бібліотеці імені Василя Стефаника та у приватних архівах видавців.

 


Збірник адресовано науковцям, викладачам, студентам, усім, хто цікавиться українською та світовою наукою.

 

Видання здійснене завдяки видавцю з Харкова Олександру Савчуку та групі меценатів, які підтримали цей важливий проєкт. Висловлюємо їм щиру подяку!

 

Аудіофрагменти з книги

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна