Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Почесний доктор НаУКМА, cуддя Федерального Суду Претензій США п. Богдан Футей

Дата публікації: 11.04.2008, 13:47

Почесний доктор НаУКМА, cуддя Федерального Суду Претензій США п. Богдан Футей. Відбулася інавґураційна лекція на тему верховенства права в Україні

Рішенням Вченої Ради НаУКМА п.Богдану А. Футею – відомому  правнику, авторитетному викладачеві, безпосередньому учаснику розробки Конституції України - було присвоєно звання Почесного доктора Національного університету «Києво-Могилянська академія».

За традицією, новообраний Почесний доктор виступає перед студентами з інавґураційною лекцією. Як правник з величезним і багатогранним досвідом роботи, добре обізнаний з ситуацією в Україні, для своєї лекції п. Футей обрав тему «Верховенство права і демократія в Україні: крок вперед чи назад?». Якщо відкинути політичні спекуляції, ця тема має бути  предметом серйозних фахових дискусій, які цивілізують правове поле нашої держави. Богдан Футей розглядає проблему верховенства права виключно у правовому аспекті. Відзначаючи незаперечні здобутки та перемоги України на шляху до правового демократичного суспільства, лектор відзначає і гострі проблеми, які ставлять під питання виживання демократії в Україні. Судова, конституційна та політична реформи, незалежність суддів, рівність перед законом всіх громадян незалежно від їх статусу – всі ці питання, визначальні для України як правової держави, п.Футей ілюструє прикладами з новітньої історії України та порівнює з досвідом інших країн.

Якнайширше залучення міжнародних фахівців-практиків є загальноприйнятою практикою Києво-Могилянської академії. Особливість підготовки студентів-правників на факультеті правничих наук НаУКМА полягає у поєднанні вітчизняної освітньої моделі та адаптованих європейських та американських моделей правничих шкіл. Це дає змогу готувати фахівців нового покоління, які володіють глибокими академічними знаннями та креативними навичками їх застосування на практиці.

Біографія Богдана А.Футея, судді Федерального Суду Претензій США
Народився 1939 року.
У 1964 році закінчив Western Reserve University, отримавши ступінь маґістра права; ступінь Доктора права здобув 1968 року у Cleveland Marshall Law School. Працював у юридичних фірмах та мерії м. Клівленда. З 1984 року до свого призначення на посаду Федерального cудді, Богдан Футей працював Головою Комісії з врегулювання закордонних претензій Сполучених Штатів. З 1987 року - на посаді Cудді Федерального Суду Претензій США.
Пан Богдан є членом Асоціації Адвокатів Округу Колумбія, Американської Асоціації Адвокатів та Асоціації Українських Адвокатів Америки.
З 1991 року Б. Футей є активним учасником різноманітних програм з розвитку верховенства права та демократизації, що проводяться Конференцією суддів США, Державним департаментом та Американською Асоціацією Адвокатів в Україні та Росії. Він був радником Робочої групи з розробки проекту Конституції України.
Богдан Футей читав лекції з конституційного права в Українському Вільному Університеті (Мюнхен), Університеті Пассау (Німеччина), Київському національному університеті ім. Т.Шевченка, Львівському національному університеті ім. І.Франка. У НаУКМА  п.Футей викладає  курс з порівняльної юриспруденції.
24 травня 2007 року професору Богдану Футею Вченою Радою Киэво-Могилянськоъ академії  присвоєно звання Почесного Доктора НаУКМА.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна