У Могилянці відбулась зустріч із почесним професором Сергієм Плохієм

У Києво-Могилянській академії відбулась зустріч із почесним професором НаУКМА, українським та американським істориком, директором Українського наукового інституту Гарвардського університету Сергієм Плохієм.
 
 
Пан Сергій ділився власним досвідом історика, який аналізує сьогодення, а не події минулого, та досліджує війну, що відбувається нині. Окрім виступу, всі присутні також мали можливість поставити питання та почути думку професора.
 
 
«Те, що ми маємо сьогодні, — це війна на взірець тих, які в контексті розвалу імперій проходили більшість існуючих нині націй. У 1991 році, коли союз розвалився, було відчуття, що без війни розпалась одна з найбільших імперій у світі. Ця ідея була сприйнята нами як даність, як ознака зміни епохи. І те, що сталося в 2022 році, — стало фактичним свідченням того, що історія нас наздогнала, що розвал російської імперії не відбувся тільки війнами на кшталт Грузинської чи Чеченської. Масштаб імперії приніс найбільшу війну в Європі з 1945 року…
 
Створення союзу, фактично альянсу, довкола України — це ключовий момент переформатування світу після падіння берлінського муру й завершення холодної війни».
 
 
 
 
© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна