Наріман Джелял став Почесним доктором НаУКМА

Нарімана Джеляла удостоєно звання Почесного доктора НаУКМА — таке рішення 29 серпня 2024 року ухвалила Вчена Рада Академії.

 

Цим почесним званням Могилянка вшановує вітчизняних та закордонних науковців, діячів науки і техніки, громадських діячів за особливі заслуги перед Україною, також за їхній внесок в розвиток науки та освіти.

 

Цього разу Почесним доктором НаУКМА визнано колишнього політв’язня, українського кримськотатарського політика, викладача, політолога й журналіста.

 

 

 

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, після окупації Криму Росією 2014 року, Наріман Джелял залишався найбільш високопоставленим діячем Меджлісу, його речником і фактичним лідером. Він інформував світові медіа про стан кримськотатарського народу в умовах російської окупації.

 

У серпні 2021 року, за участь у Першому міжнародному саміті Кримська платформа, що проходив у Києві, Наріман Джелял був заарештований окупаційною адміністрацією після повернення до окупованого Криму. Наступного, 2022 року, російська «влада» засудила його до 17 років позбавлення волі за сфальсифікованим звинуваченням у диверсії. Перебуваючи в ув'язненні, Наріман Джелял продовжував писати статті, де аналізував ситуацію в Криму.

 

28 червня 2024 року його вдалося повернути в Україну.

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна