Відійшла у вічність Олена Трохимівна Шиманська

Shimanska 0117 жовтня 2024 року на 98-му році життя відійшла в небесні висоти професор Олена Трохимівна Шиманська — людина особливої чистоти душі, аристократизму, самовідданої праці, класик фізичної науки, розбудовниця вищої школи Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА). До 95-річного віку викладала в НаУКМА, ділилася з усіма чистотою помислів, піснею, натхненням.
    


Олена Лапоногова (дівоче прізвище) народилася в Лебедині на Сумщині 25 травня 1927 р. Пережила Голодомор 1932–1933 рр., Другу світову війну 1941–1945 рр., повоєнний терор і голод 1946–1948 рр., розгнузданість радянщини 40–50-х років. Зі срібною медаллю закінчила школу, вступила на фізичний факультет Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка і одночасно вступила до Київської консерваторії (15 осіб на місце) на вечірнє відділення, клас співу.

 

 

Shimanska 02

Сила волі Олени Трохимівни долала всі труднощі на шляху до науки, вона буквально проживала в лабораторіях постановку унікальних експериментальних установок, провадила надзвичайно тонкі та складні експерименти, писала праці, які ввійшли до кандидатської дисертації «Дослідження критичного стану індивідуальних речовин і розчинів за допомогою методу Теплера», виконувала дослідження гравітаційного ефекту у високотемпературних молекулярних рідинах та їх розчинах, працювала в колективі Київської наукової школи фізики фазових перетворень та критичних явищ, вирішувала фундаментальні питання фізики рідин, багато що виконувала вперше в науці, ставила експериментально задачі в галузі сингулярної фізичної поведінки, практично недоступної емпіричним, математичним, комп’ютерним засобам дослідження. Наукове надбання Олени Трохимівни увійшло до класичних підручників, фізичних енциклопедій.

 

Shimanska 03

Олена Трохимівна була і є взірцем людини високого морального рівня, однаково для людей близьких чи далеких до науки. На жаль, із роками все рідше ми чули її спів, вона не допускала ні в чому фальші. Виконувати академічні музичні твори з витонченими пасажами давалося все важче. Аристократичний дух Олени Трохимівни живив викладацьку справу в Могилянці до її 95-літнього віку! Проводила лекційні і практичні заняття, працювала над науковими проблемами, брала участь у конференціях. У 2022 році багато що зруйнувала, перервала війна. Але навіть за цих складних часів кожен, хто згадував кафедру, завжди запитував про Олену Трохимівну, переказував їй вітання.  

 

Не спадають на думку слова про втрату і горе при згадці про Вас, Олено Трохимівно. Ви — свято душі, і нема наміру з Вами прощатися. Тихе свято бути з Вами в одному колективі залишається з нами.

 

10.07.2018. 90-річчя Юрія Івановича Шиманського

Shimanska 04

2007. НаУКМА. Конвокація

Shimanska 05

2012. НаУКМА. Олені Трохимівні – 85!

Shimanska 06

 

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна