У НаУКМА пройшов круглий стіл «Переосмислення педагогічних університетів у контексті моделі Liberal Arts»

Liberal Arts RT 02Liberal Arts RT 01Liberal Arts RT 03

Фото Сергія Россінського

 

Більше фото

 

Круглий стіл «Переосмислення педагогічних університетів у контексті моделі Liberal Arts» зібрав у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» ректорів і проректорів педагогічних закладів вищої освіти для обговорення можливостей впровадження нових для України освітніх практикLiberal Arts Education. Значна частина учасників круглого столу представляла українську складову міжнародного консорціуму проєкту Erasmus+.

 

Заступник Міністра освіти і науки України Михайло Винницький розповів про запровадження індивідуальних освітніх траєкторій та міждисциплінарності на бакалаврському рівні освіти, а також про те, яким чином модель Liberal Arts може вплинути на переосмислення ролі українських педагогічних університетів, зокрема в контексті завдань реформування вищої освіти.

 

«Нам необхідно переосмислювати нинішні підходи в організації освітнього процесу, і цьому сприяє багато факторів. Найважливіші з них — європейський вектор розвитку країни та демографічна криза. Liberal Arts — це про субʼєктність студента, коли він сам створює власну освітню траєкторію. Така модель навчання надзвичайно ефективна для розвитку критичного мислення, адаптивних навичок та широкого світогляду».

 

Президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій Квіт та перший проректор Українського Католицького Університету Ярослав Притула поділилися досвідом застосування компонентів моделей Liberal Arts Education в університетах, які вони представляють. У своїх виступах вони передусім наголосили, що традиція збалансованого навчання, міждисциплінарності та прагнення виховувати цілісну й гідну людину походить ще з Античності та Середньовіччя.

 

«Liberal Arts — засадничий принцип освітньої діяльності НаУКМА. Ще від часу відновлення Академії у 1990-х роках ми ототожнювали це поняття із вибірковістю. Впродовж усього свого навчання в Могилянці наші студенти мають різноманітні можливості для вибору та оцінювання, зокрема кожен із них має можливість створити власну унікальну траєкторію навчання. Це допомагає будувати спільноту, формувати активного громадянина. Багато в чому такі підходи перемежовуються з університетською політикою стосовно soft skills. З 2017 року в Могилянці запроваджена система автоматизованого запису на вибіркові дисципліни, яка зокрема дозволяє студентам обирати курси, записуватися в різні академічні групи, формувати індивідуальний навчальний план», — розповів президент НаУКМА.

 

У свою чергу, Ярослав Притула розповів, що впровадження вільних наук в УКУ розпочалося з ініціатив, які значною мірою надходили з факультетів.

«Ми сформували так зване світоглядне ядро. Основна його мета — цілісний розвиток особистості. Саме тому навчальна програма формується довкола трьох напрямків — «Бог і я», «Люди і я», «Світ і я». Коли студент вступає до нас, він має більшість обов’язкових предметів, проте з кожним роком навчання можливість обирати збільшується».

 

Професор факультету Artes Liberales Варшавського університету, засновник Всеукраїнської громадської організації «Інноваційний університет» та Благодійного фонду «Інститут розвитку освіти» Тарас Фініков розповів прозаснування факультету Artes Liberales та про Liberal Arts як модель організації факультету, серед іншого він відмітив: «Факультет Artes Liberales був створений, щоб стати прототипом для подальшого розширення подібних факультетів в університетах. Наш досвід унікальний, адже подібні навчальні практики зазвичай відбуваються у приватних вишах».

 

Завершився круглий стіл активним обговоренням. Слухачі мали нагоду поставити питання спікерам та почути думку кожного з них. Наступна зустріч представників українських педагогічних університетів відбудеться в Познані в межах проєкту Erasmus+ за участі західноєвропейських членів міжнародного консорціуму.

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна