Нові міжнародні проєкти Києво-Могилянської академії

Mnchen 1Mnchen 2Mnchen 3 

Фото: SchlaU Schule (Мюнхен)

 

У липні 2024 року відбулися важливі могилянські заходи у країнах Європейського Союзу. Насамперед, Національний університет «Києво-Могилянська академія» відкрив своє представництво в Мюнхені, яке відповідатиме за три основні напрями діяльності:

 

  • Міждисциплінарна бакалаврська програма «Політичне лідерство та економічна дипломатія»
  • Українська Шкільна Резиденція молодіжних амбасадорів
  • Інститут Сковороди

 

Mnchen 4Mnchen 5

Фото: Kostiantyn Mazur, AMU (Познань)

 

Також у Познані на базі Університету імені Адама Міцкевича триває workshop у межах проєкту Erasmus +, присвячений розвитку Liberal Arts в українській системі вищої освіти. Могилянка від початку свого відродження у 1991 році заявила про те, що реалізує принципи Liberal Arts Education. Вони відіграли особливу роль у становленні нашого університету як інноваційної інституції, ініціатора освітніх реформ та важливих суспільних перетворень.

 

Могилянська команда взяла участь у роботі другого Міжнародного освітнього форуму в Мюнхені, присвяченого питанням освіти дітей українських вимушених переселенців, зокрема збереженню їхньої ідентичності, протидії асиміляції, зміцненню зв’язків із Україною, правового статусу українських громадських шкіл, створених у країнах ЄС на засадах самоорганізації українських громад після початку повномасштабної російсько-української війни. Президент Сергій Квіт модерував панельну дискусію «Освітні права і потреби українських школярів, які отримали тимчасовий прихисток під час війни», спікерами якої були: Андрій Сташків (заступник Міністра освіти і науки України), Sven Meyer-Huppmann (представник Міністерства освіти Баварії), Ondrej Andrys (державний секретар Міністерства освіти, молоді та спорту Чеської Республіки), Markus Pasterk (представник Міністерства освіти, мистецтва і культури Австрії).

 

Mnchen 6Mnchen 7

Фото: Kostiantyn Mazur, AMU (Познань)

 

Провайдером цих ініціатив виступає Києво-Могилянська школа професійної та неперервної освіти. У межах діяльності Української Шкільної Резиденції молодіжних амбасадорів було проведено вікторину «Моя Україна — європейська країна» і стартап-сесію для учнів 10-11 класів української школи в Мюнхені. Учнями під керівництвом менторів Тетяни Нагорняк, Ірини Зайченко, Олега Луцишина та Наталії Кравчук було напрацьовано п’ять проєктів, з яких під час підчингу було вибрано два переможця: «Пізнай Україну на смак» і «Знайди Україну».

 

Проєкти відбирали члени журі: Сергій Квіт (президент НаУКМА), Катерина Міляновська (SchlaU Schule), Андрій Сташків (заступник Міністра освіти і науки України), Алла Дубровик-Рохова (радниця Міністра освіти і науки України з питань української освіти за кордоном), Павло Фролов (народний депутат України). Наступного дня проєкти переможців вікторини були представлені на панелі «Що я можу зробити для України?», яку модерувала деканка факультету «Києво-Могилянська школа професійної та неперервної освіти» Тетяна Нагорняк. У межах панелі президент НаУКМА Сергій Квіт та голова правління Освітньої установи в м. Мюнхен «SchlaU Schule» Міхаель Штенгер підписали Меморандум і два Протоколи про співпрацю.

 

Про українську перспективу для дітей вимушених українських переселенців у спеціальному сюжеті ТСН

 

Сергій Квіт і Тетяна Нагорняк взяли участь в установчих зборах Інституту Сковороди, ініційованих Аллою Дубровик-Роховою. Діяльність цієї інституції буде спрямована на вивчення української мови як іноземної, просування української культури за межами України, популяризацію філософії Сковороди. Команда kma_pro презентувала нову бакалаврську програму «Політичне лідерство та економічна дипломатія» абітурієнтам 2024 в Мюнхені.

 

Workshop у Познані має на меті представити українським учасникам консорціуму проєкту Erasmus + різноманітні підходи Liberal Arts, спрямовані на індивідуальний підхід до організації освітнього процесу, персональне зростання студентів, виховання широкого світогляду та лідерських якостей здобувачів вищої освіти, міждисциплінарність, ефективне поширення soft skills, відкриття спеціальних освітніх програм та університетських підрозділів, присвячених Liberal Arts. Серед цих нових практик — міждисциплінарні бакалаврські освітні програми з потенційною можливістю для абітурієнтів вступати до закладів вищої освіти на широку галузь знань і вже потім свідомо обирати для себе вужчі спеціалізації.

 

У НаУКМА цим проєктом опікується голова міжнародного офісу Лариса Човнюк. До складу могилянської команди також входять директор Докторської школи ім. Родини Юхименків Людмила Криворучка, новообрані декани: гуманітарного факультету Дмитро Мазін та факультету соціальних наук і соціальних технологій Людмила Зубрицька, старша викладачка кафедри екології природничого факультету Олена Маслюківська, асистентка кафедри англійської мови Анастасія Петрусь, президент НаУКМА Сергій Квіт.

 

Можливо, особливе значення практики Liberal Arts матимуть для розвитку української педагогічної освіти (серед українських партнерських інституцій — педагогічні університети). Своїм досвідом діляться колеги з Польщі, Німеччини, Нідерландів, Словаччини, а також з European Consortium of Liberal Art and Sciences. Workshop у Познані став можливий завдяки підтримці NAWA – The Polish National Agency for Academic Exchange.

 

Перелік усіх партнерських університетів

 

Пресцентр НаУКМА

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна