НаУКМА висловлює щиру подяку Державній службі якості освіти України за плідну співпрацю в сфері психосоціальної підтримки

Співпраця Могилянки і її Центру психічного здоров’я та психосоціального супроводу з Державною службою якості освіти України — центральним органом виконавчої влади України в галузі освіти — розпочалася зі спільного проєкту «SAFE SPACE — Невідкладна психосоціальна підтримка для учнів та шкільних вчителів» у межах гранту Австрійської агенції з питань міжнародної мобільності та співпраці в галузі освіти (OeAD-GmbH) за підтримки Федерального міністерства освіти, науки та досліджень Австрії (BMBWF).

 

 

 

Проєкт стартував у 2022 році. Тоді, за широкої підтримки Cлужби, експерти Центру підготували 42 тренерів за програмою багаторівневого пакету освітніх і психосоціальних інтервенцій для вчителів та шкільних психологів «Безпечний простір», яку було успішно розроблено й пілотовано Центром психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА1. Серед учасників програми були викладачі інститутів підвищення кваліфікації, інститутів післядипломної педагогічної освіти, кафедр психології та педагогіки ЗВО, психологічних служб системи освіти, центрів професійного розвитку педагогів. Завершивши навчання, вони надалі передали набуті знання з програми «Безпечний простір» вчителям з різних куточків України, як у межах цього проєкту, так і в межах спільного проєкту Центру та Служби за підтримки Plan International. 

 

Загалом за період з 2022 по 2023 рік Центр психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА в партнерстві зі Службою підготували за програмою «Безпечний простір» 7223 вчителів. Завдяки цій підготовці вчителі отримали дієві інструменти допомоги дітям, навчилися підтримувати себе, віднаходити власні ресурси, розпізнавати травмованих дітей, турбуватися про них та створювати емоційно безпечні класи, що в часи війни є вкрай важливим і нелегким викликом. Також у співпраці зі Службою Центр навчав програмі «Безпечний простір» й професійних психологів. Загалом було навчено 187 психологів, які завдяки здобутим навичкам успішно продовжили працювати з дітьми в школах і впроваджувати програму на місцях. Наразі співпраця продовжується і в планах підготовка ще 360 психологів.


Продовжується співпраця й у межах нового проєкту «SAFE SPACE 3 — Невідкладна психосоціальна підтримка для учнів та шкільних вчителів» за підтримки Австрійської агенції з питань міжнародної мобільності та співпраці в галузі освіти, який став продовженням двох попередніх ітерацій проєкту («SAFE SPACE» та «SAFE SPACE 2») і вже дозволив навчити 20 співробітників Центрів професійного розвитку, які в подальшому продовжать навчання багатоступеневій програмі підтримки і фасилітації «Безпечний простір». Крім того, розпочнеться навчання 16 викладачів інститутів підвищення кваліфікації у межах проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» за підтримки PATH.

 

Тож Могилянка та Центр психічного здоров’я та психосоціального супроводу НАУКМА щиро вдячні Державній службі якості освіти України за її підтримку у формуванні потенціалу якісної психосоціальної підтримки в Україні і сподіваються на плідну співпрацю й в майбутньому.

 

______________________________________

 1Інтервенції, розроблені за програмою «Безпечний простір», не лише допомагають дітям у школах, але й відповідають новим підходам до викладання, що впроваджуються освітньою реформою, а супервайзинг, який надається командою тренерів НаУКМА вчителям та шкільним психологам, визнано ключовим компонентом підходу, який показав перспективні результати за висновками оцінкових досліджень.

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна