Українська журналістика: від «свободи від» до «свободи для»

Більше фото з події

 

До Дня Незалежності в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» відбулася професійна журналістська дискусія «Українська журналістика: від “свободи від” до “свободи для”», яку організували Український інститут медіа та комунікації, Могилянська школа журналістики та Києво-Могилянська Бізнес-Школа.

 

Учасниками дискусії стали журналісти, які стояли біля витоків незалежної української журналістики: Микола Вересень, Микола Княжицький, Андрій Куликов, Єфрем Лукацький, Ольга Мусафірова, Олександр Ткаченко, Олександр Харченко.


Це була цікава розмова про журналістські стандарти в умовах повномасштабної війни у порівнянні з першими роками Незалежності, про здобутки і втрати журналістського професіоналізму, розвиток українського медіаполя від часів розвалу СРСР до теперішніх соціальних мереж.

 

Розмова була надзвичайно цікавою і наповненою, без рожевих окулярів і надмірної критики. Не зважаючи на різні погляди, дискутанти слухали і чули одне одного.


Поверховість, незнання елементарних правил висвітлення війни, зокрема таких, що зберігають життя героям журналістських сюжетів, залежність від владних політичних проєктів, нехтування відповідальністю перед українським суспільством як аудиторією, інтереси якої треба відстоювати, не компенсується повною мірою героїзмом і професіоналізмом українських журналістів та українських медіа.

 

Важливим наголосом прозвучали твердження про те, що в кожному суспільстві журналістика виконує функції суспільного служіння.

 

Аудиторію складали журналісти, могилянські студенти і викладачі, громадські активісти. Також на захід завітали надзвичайний і повноважний посол Канади в Україні (2014—2019) Роман Ващук й пані посол Канади в Україні — Наталка Цьмоць. Модерували дискусію Діана Дуцик та Марта Дичок.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна